Trzustka jest narządem niezwykle ważnym dla ogólnego stanu zdrowia każdego z nas. Najlepiej odczuwamy to w chwili, gdy ból trzustki zwala nas z nóg, a praca przewodu pokarmowego zostaje zaburzona. Co warto wiedzieć na temat trzustki i czyhających na nią zagrożeń? O jakich chorobach może świadczyć ból tego narządu?
Trzustka i jej rola w ludzkim organizmie
Trzustka jest narządem odpowiedzialnym za wytwarzanie enzymów, dzięki którym trawione są tak ważne składniki odżywcze, jak tłuszcze i węglowodany. Ważnym zadaniem trzustki jest też produkcja takich hormonów, jak insulina. Trzustka odgrywa zatem istotną rolę w procesie trawienia pokarmów, a jednocześnie reguluje stężenie glukozy we krwi. Gdy zaczynają się problemy związane z jej funkcjonowaniem, ogólny stan naszego zdrowia pogarsza się. Jakie objawy powinny wzbudzić nasze zaniepokojenie?
O czym świadczy ból trzustki?
Ból trzustki jest problemem dokuczliwym, mogącym dosłownie zwalić z nóg. Obejmuje on rejon nadbrzusza, często też promieniuje w stronę pleców. Silny ból trzustki może świadczyć o tym, że nasza dieta jest niewłaściwa, lub że prowadzimy niezdrowy styl życia. Papierosy, alkohol, leki – wszystko to negatywnie wpływa na stan naszej trzustki. Pamiętajmy jednak, że ból trzustki może mieć związek z poważnymi dolegliwościami i takimi chorobami, jak zapalenie trzustki (ostre lub przewlekłe), zwapnieniem trzustki lub chorobą nowotworową. Ból trzustki może też świadczyć o zwapnieniu tego narządu lub o pojawieniu się na nim torbieli. W chwili, gdy trzustka zaczyna boleć, warto wybrać się do lekarza i wykonać podstawowe badania. Mogą zapoczątkować one odpowiednią kurację lub stać się początkiem nowego, zdrowszego życia.
Co możemy zrobić, by wspierać trzustkę?
W walce z silnym bólem trzustki pomocne mogą być leki przeciwbólowe lub przeciwzapalne, w wyborze których pomoże nam lekarz. Pozytywne efekty przyniesie nam zmiana diety, a przede wszystkim częstsze sięganie po lekkostrawne produkty oraz źródła błonnika pokarmowego. Unikanie ostrych przypraw i smażonych potraw, ograniczenie ilości tłuszczy w menu – oto kolejne zasady, których przestrzeganie pomoże nam wspierać trzustkę. Dla trzustki cennymi składnikami diety będą też takie owoce, jak wiśnie czy borówki, sporo korzyści przyniesie też częstsze sięganie po takie warzywa, jak szpinak czy brokuły. Dla poprawienia stanu trzustki i całego organizmu, warto też docenić moc zielonej herbaty. Ma ona zbawienny wpływ na stan naszego zdrowia, świetnie sprawdza się też jako alternatywa dla małej czarnej.
Zdrowa trzustka to skarb, o który warto w porę zadbać. Im prędzej zaczniemy chronić też narząd, tym większa szansa, że unikniemy wielu poważnych chorób i towarzyszących im dolegliwości. A że profilaktyka jest tu bardzo prosta, warto jak najprędzej wcielić w życie jej podstawowe zasady.